» » » ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ “Να γίνει η Κέρκυρα ένα Διεθνές Ιστιοπλοϊκό κέντρο”

ΤΣΑΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ “Να γίνει η Κέρκυρα ένα Διεθνές Ιστιοπλοϊκό κέντρο”

posted in: ΝΕΑ, ΝΕΑ ΟΜΙΛΟΥ | 0

Να γίνει η Κέρκυρα ένα Διεθνές Ιστιοπλοϊκό κέντρο 


Γεννήθηκα στην Κέρκυρα και μεγάλωσα δίπλα στο Ν.Α.Ο.Κ., εκεί όπου ξεκίνησε η ιστορία της ιστιοπλοΐας στην Κέρκυρα, ξεκίνησε και η δική μου. Ήμουν 8 χρονών όταν πρωτομπήκα σε σκάφος, ένα optimist της εποχής, και ακόμη θυμάμαι τον ενθουσιασμό μου όταν έπιασα την ξύλινη λαγουδέρα στα χέρια μου και προσπαθούσα να τιμονέψω, ένας μικρός καπετάνιος που κοίταζε περήφανα το Παλαιό Φρούριο και τον όρμο της Γαρίτσας και έβαζε πλώρη να κατακτήσει τη θάλασσα.

Ήταν η αρχή της αγάπης μου για την ιστιοπλοΐα και αυτή η αγάπη κρατά τώρα 40 χρόνια και μου έχει χαρίσει μεγάλες συγκινήσεις και υπέροχες εμπειρίες, ταξίδια σε μέρη μακρινά, φιλίες που αντέχουν στον χρόνο, αλλά και ένταση, αδρεναλίνη σε κάθε αγώνα, μικρό ή μεγάλο. Πιστεύω πως το άθλημα της ιστιοπλοΐας είναι ένα ακόμη από τα δώρα που μας έχει κάνει το νησί μας και είναι μεγάλο προνόμιο για κάθε παιδί της Κέρκυρας το ότι μπορεί να ασχοληθεί με αυτό και να δομήσει τον χαρακτήρα του μέσα απο τον αθλητισμό και την ομορφιά της θάλασσας.

Η ιστιοπλοΐα είναι συνυφασμένη με την ιστορία του νησιού μας. Ο Όμηρος στην Οδύσσεια εξαίρει τους Φαίακες για τη ναυτοσύνη τους, η «απήδαλος ναύς» σύμβολο του νησιού από τα χρόνια της μυθολογίας απεικονίζεται μέχρι σήμερα στη σημαία της Κέρκυρας, ενώ όποιος αναζητήσει παλιές γκραβούρες και φωτογραφίες, θα δει τα κλασικά «λατίνια» με την αντένα τους σε όλους τους όρμους και τα λιμάνια του νησιού.

Με λατίνια ξεκίνησε και η νεότερη εποχή της ιστιοπλοΐας στην Κέρκυρα το 1935 με την ίδρυση του Ν.Α.Ο.Κ.. Αργότερα τη δεκαετία του ’60 ο στόλος εκσυγχρονίστηκε με τη διοργάνωση του Πανευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Lightning από τον τότε διάδοχο του θρόνου της Ελλάδας.

Σήμερα η Κέρκυρα αριθμεί 4 ιστιοπλοϊκούς ομίλους με διοργάνωση πολλών αγώνων ετησίως. Όλοι οι όμιλοι έχουν να επιδείξουν επιτυχίες σε πανελλήνιο αλλά και διεθνές επίπεδο. Προσωπικά συμμετείχα σε αγώνες τριγώνου από νεαρή ηλικία με πολλές επιτυχίες και στη συνέχεια μεταπήδησα στην ανοιχτή θάλασσα στα 17 μου, στην αρχή ως πλήρωμα και μετά ως κυβερνήτης σκαφών, γνωρίζοντας νέες διακρίσεις.

Φέτος είχα τη χαρά με το σκάφος μου RUSH να είμαι νικητής στην 31η Διεθνή Ρεγκάτα Brindisi-Κέρκυρα, εκπροσωπώντας τον όμιλό μου, τον Ιστιοπλοϊκό Όμιλο Μαρίνας Γουβιών. Ήταν μια μεγάλη νίκη καθώς στη Ρεγκάτα, που περιλαμβάνει τη διαδρομή Brindisi-Otranto-Κέρκυρα, συμμετείχαν 133 σκάφη από 8 διαφορετικές χώρες. Ήταν μεγάλη τιμή για εμένα και το πλήρωμά μου να σηκώσουμε το κύπελλο “Spyros Kalantzis” εκπροσωπώντας την Ελλάδα και την Κέρκυρα σε έναν αγώνα που έχει τεράστια προβολή στην γειτονική μας Ιταλία. Τον αγώνα αυτόν ανέλαβε ως συνδιοργανωτής ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Μαρίνας Γουβιών τα τελευταία 2 χρόνια και εργαζόμαστε σκληρά για να τον εδραιώσουμε ως έναν από τους μεγαλύτερους ιστιοπλοϊκούς αγώνες της Μεσογείου, γεγονός που θα αναδείξει την Κέρκυρα διεθνώς. Για το σκοπό αυτόν ζητούμε τη συμβολή της Πολιτείας αλλά και όλων των Κερκυραίων.

Ο Ιστιοπλοϊκός Όμιλος Μαρίνας Γουβιών, του οποίου είμαι ιδρυτικό μέλος αλλά και προπονητής ιστιοπλοΐας ανοιχτής θαλάσσης, φιλοδοξεί να διοργανώσει μέσα στα επόμενα 2 έτη άλλους 2 αγώνες υψηλής εμβέλειας με διεθνή συμμετοχή. Για τον Ιούλιο του 2017 προγραμματίζουμε να γίνει στην Κέρκυρα ένας αγώνας για MAXI-72, σκάφη πολύ υψηλών προδιαγραφών, που θα φέρουν στο νησί μας τους καλύτερους ιστιοπλόους παγκοσμίως. Προσωπικό μου όραμα είναι η Κέρκυρα να γίνει ένα διεθνές ιστιοπλοϊκό κέντρο.

Κλείνοντας θα ήθελα να τονίσω ότι η ιστιοπλοΐα εκτός από άθλημα είναι και τρόπος αναψυχής αλλά και τουριστικό προϊόν για το νησί μας. Έχω την τύχη το χόμπυ μου να το κάνω επάγγελμα και δραστηριοποιούμαι στον χώρο ενοικίασης ιστιοπλοϊκών σκαφών αναψυχής μέσω της οικογενειακής επιχείρησης Lenco Yachts. Ο θαλάσσιος τουρισμός είναι μια προίκα της Κέρκυρας που οφείλουμε να αναπτύξουμε στρατηγικά καθώς προσφέρει θέσεις εργασίας και σημαντικά έσοδα στο νησί μας. Η γνώση και η ναυτική τέχνη είναι απαραίτητες για να εξελίξουμε ποιοτικά αυτό το κομμάτι του τουρισμού. Οι σχολές Ιστιοπλοΐας Ανοιχτής Θαλάσσης του Ιστιοπλοϊκού Ομίλου Μαρίνας Γουβιών θα σας δώσουν τα κατάλληλα εφόδια είτε θέλετε να ασχοληθείτε με την ιστιοπλοΐα ως άθλημα, είτε για λόγους αναψυχής, είτε αναζητώντας επαγγελματικές προοπτικές.